menu

MATTIAS HUNDEBØLL

”Ulkona kokkaaminen on kuin leikkiä, jossa kaikki voivat olla mukana”


Mattias Hundebøll on toimittaja ja podcastaaja, jolle on tärkeää saada arkiruoasta enemmän irti. Kesäisin se on helpompaa, kun perhe kokoontuu grillin ympärille. Tässä artikkelissa Mattias antaa kolme hyvää vinkkiä siihen, miten voit loihtia grilliateriastasi entistäkin herkullisemma.
Toimittaja ja podcastaaja Mattias Hundebøll asuu isossa talossa Kööpenhaminan ulkopuolella vaimonsa ja kahden lapsensa, appivanhempiensa ja kahden muun perheen kanssa. Talo, joka on aina ollut monen perheen koti, sopii täydellisesti yhdessäoloa korostavaan perhe-elämään. Etenkin kesäisin suuri puutarha kuhisee elämää, ja grillin ympärille kokoonnutaan illalliselle harva se päivä.


Kesäkeittiössä kokkaileminen on muun muassa ”Fårking far” -isyyspodcastista tunnetun Mattiasin mukaan juuri siksi tavallista hauskempaa.

”Ulkona ruoanlaitto ei tunnu työltä. Siitä tulee leikkiä, jossa kaikki voivat olla mukana, koska kaikki kuitenkin viettävät aikaa yhdessä puutarhassamme. Etenkin viisivuotiaalle marjojen ja yrttien poimiminen ja ruoanlaitossa auttaminen on jännittävä seikkailu”, Mattias kertoo. Hänestä on erityisen hauskaa kokata yhdessä kahden poikansa kanssa, sekä keittiössä että grillin ääressä.

”Pyrin aina ottamaan lapset mukaan ruoanvalmistukseen, ja kun kokkaamme grilliruokaa, heidät on entistäkin helpompi houkutella apureiksi. Grillaaminen vaatii vain vähän vaivaa ja ripauksen taikuutta, ja lopputulos maistuu takuulla perheen pienemmillekin. Ruoka voi viedä meidät mitä villeimmille makumatkoille.”


Se on totta erityisesti grilliruokien kohdalla, sillä grillaaminen antaa aina enemmän tilaa improvisaatiolle ja leikkisyydelle. Esimerkiksi Mattiasin kahden pojan suosikkeihin kuuluvat, vartaisiin keihästetyt pienet mustekalat ovat hauska erikoisuus. ”Sellaista lasta ei olekaan, jonka mielestä ei olisi jännää päästä puraisemaan mustekalan päätä”, Mattias hymyilee.1. Ota lapset mukaan

Lasten makuaisti on vähintään yhtä tarkka ja vivahteikas kuin aikuisenkin, ja siksi ruoan maukkaus on yhtä tärkeää heillekin. Ota lapset mukaan keittiöön ja grillin ääreen oppimaan ruoanvalmistustaitoja. Kokkailuun osallistuminen on kehittävää ja saa lapsen tuntemaan itsensä osalliseksi ja tärkeäksi, mikä tekee hyvää itsetunnolle.


2. Tee ruoanlaitosta leikkiä

Käytä menetelmiä ja välineitä, jotka tekevät kokkailusta jännittävän elämyksen. Silloin itse ateria ei ole enää se, mihin kaikki keskittyvät. Kokeile esimerkiksi jotain mielenkiintoista keittiövempainta tai raaka-ainetta, joka on valmistettava tietyllä, vähän epätavallisella tavalla.


3. Kokeile jotain uutta

Uusien grilliruokien testaaminen yhdessä voi olla todella hauskaa – myös perheen pienimpien mielestä. Kokeile perinteisten grillattavien sijasta jotain aivan uutta ja jännittävää syötävää, joka haastaa makuhermot. Pienet mustekalat ovat hyvä esimerkki.Hyvää ruokaa on helppo valmistaa, kun käytössä ovat hyvät varusteet, jotka houkuttelevat kokeilemaan monenlaisia herkkuja – esimerkiksi paistamaan kokonaisen kanan.


”Kokonaisen kanan grillaamisessa on jotain todella siistiä. Everduressa kana kypsyy rauhassa vartaassaan, ja minä voin sillä aikaa leikkiä lasten kanssa”, Mattias kehuu Furnace-grilliään. Everdure by Heston Blumenthal -mallistoon kuuluvassa kaasugrillissä on pyörivä varrasjärjestelmä, jossa voi valmistaa kerralla kokonaisen kananpojan. Lisukkeeksi sopivat uudet perunat, grillattu suippokaali ja raikas minttukastike.

Ne maistuvat kaikille, niin lapsille kuin aikuisillekin, ja kaikki voivat nauttia yhteisestä grilliateriasta. Mattiasin mukaan kokonaisuudessa maistuu tanskalainen kesä parhaimmillaan.


Pitkät kesäillat grilliherkkujen ääressä luovat aivan omanlaistaan tunnelmaa.

”Kun kokoonnumme syömään puutarhaan, kaikki voivat mennä ja tulla mielensä mukaan. Ateria kestää myöhään, sillä kun grilli sytytetään, ilta pitenee automaattisesti. Puutarhassa ateria ei ole jotain sellaista, joka pitäisi hoitaa pikaisesti alta pois. Sen sijaan siitä tulee leikki, joka kestää koko illan”, Mattias sanoo. Seuraavassa hän antaa parhaat vinkkinsä lapsiperheen grilli-iltaan.


Mattiasin kolme herkullista grillireseptiä


Grillatut mustekalat ja pannuleipä


Grillikanaa deluxe ja uudet perunat


Grillattu suippokaali minttujogurttikastikkeella

Näytä lisää reseptejä