menu

Grillatuista kasviksista valmistettu gazpacho hummerilla

Gazpacho recipes

Intermediate

4 annoksia

Ainekset

Hummerit

  • 2 elävää hummeria, 600 g/kpl (voit käyttää myös merirapuja)
  • 1 puntti tuoretta rosmariinia

 

Keitto

  • 2 viipaletta hyvää hapanjuurileipää paloiteltuna, kuoret poistettu
  • 750 g kypsiä San Marzano -terttutomaatteja
  • 1 iso kurkku kuorittuna
  • 1–2 (tai maun mukaan) vihreää jalapenoa, varsi ja siemenet poistettu
  • 2 punaista paprikaa, varsi ja siemenet poistettu
  • 1 pieni valkosipuli
  • 1 dl laadukasta oliiviöljyä
  • 3 rkl sherryviinietikkaa
  • ½ luomusitruunan keltainen kuori ja mehu
  • Mineraalivettä laimentamiseen

 

Kasvikset

  • 3–4 tomaattia, mieluiten erivärisiä
  • 1 punainen paprika, varsi ja siemenet poistettu
  • 1 keltainen paprika, varsi ja siemenet poistettu
  • ½ kurkku, kuorittu, halkaistu ja siemenet poistettu
  • 2–3 viipaletta hyvää hapanjuurileipää pienemmiksi palasiksi revittynä ja oliiviöljyssä keskilämmöllä ruskistettuna
  • Noin kourallinen tuoretta basilikaa leikattuna ohuiksi suikaleiksi juuri ennen tarjoilua
  • Oliiviöljyä

Resepti

Hummerit
Lopeta hummerit mahdollisimman nopeasti ja inhimillisesti pistämällä kokkiveitsen kärjellä keskelle niskan takana olevaa ristinmuotoista kuviota. Riko sakset veitsen lappeella tai painavalla kattilalla.

Vuoraa varraskori rosmariinilla ja aseta hummerit koriin. Pirskota hieman oliiviöljyä päälle, sulje kori ja grillaa hummereita vartaassa 12–15 minuutin ajan. Everduren HUB II -grilliin kuuluvan vartaan korkeutta voidaan säädellä painikkeesta siten, että hummeri kypsyy juuri sopivassa lämmössä.

 

Gazpacho
Kääri kokonainen valkosipuli folioon ja grillaa epäsuoralla lämmöllä n. 40 minuuttia. Liota hapanjuurileivän palaset pehmeiksi vedessä. Kääntele kasvikset (paitsi kurkku) sitruunankuorella maustetussa oliiviöljyssä ja grillaa niitä vähän aikaa kovalla lämmöllä. Ota kasvikset pois grillistä, kun ne ovat saaneet väriä. Poista tomaateista varret ja navat ja soseuta tomaatit, paprikat, kuorittu kurkku ja oliiviöljy. Leikkaa paahdetun valkosipulin pohja irti ja purista pehmennyt ”liha” ulos kynsistä. Mausta keitto valkosipulilla, sherryviinietikalla, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Siivilöi keitto ja säilytä se viileässä tarjoiluun asti.

 

Kasvikset
Kuori tomaatit ja poista siemenet (voit lisätä siemenet ja tomaateista irtoavan mehun keittoon). Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa kuorittu kurkunpuolikas veneiksi. Sekoita raakoihin kasviksiin hienonnettu basilika, oliiviöljy ja sitruunanmehu. Mausta suolalla ja vastajauhetulla pippurilla.

 

Tarjoilu
Jaa keitto ja marinoidut kasvikset neljälle syvälle lautaselle. Irrota hummerin liha kuoresta ja saksista ja pilko pienempiin paloihin. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla ja asettele hummerinpalat kasvisten päälle. Höystä annos tuoreilla yrteillä.