menu

Grillattua ibérico-porsasta ja parsaa savustetusta voista valmistetulla meirami-béarnaisekastikkeella

Intermediate

4 annoksia

Ainekset

  • 600–800 g Pluma de Ibérico de Bellota
  • Tuoretta meiramia hienonnettuna
  • 1 luomusitruunan kuori
  • Suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

 

Kastike

  • 500 g suolatonta voita
  • 1 salottisipuli, kuorittuna ja hienonnettuina erittäin hienoksi
  • 3 cl valkoviinietikkaa
  • Tuoretta meiramia hienonnettuna
  • 4 munankeltuaista
  • 1 luomusitruunan mehu (käytä tähän liha-kohdassa mainittu sitruuna)

 

Kasvikset

  • 2 keskikokoista keltasipulia
  • 8 paksua valkoista parsaa, tyviosa poistettu
  • 24 vihreää parsaa, tyviosa poistettu
  • ½ punttia lehtipersiljaa, lehdet irrotettuna varsista ja karkeasti hienonnettuina
  • Oliiviöljyä ja sitruunamehua

Resepti

Liha
Mausta liha suolalla ja pippurilla ja sivele oliiviöljyllä, johon on sekoitettu sitruunankuoret ja meirami. Grillaa lihaa 3,5 minuuttia kummaltakin puolelta, siirrä sivuun ja anna levätä ritilällä. Grillaa lihaa uudelleen vajaa minuutti kummaltakin puolelta juuri ennen tarjoilua. Leikkaa liha haluttaessa pienemmiksi palasiksi. Ripottele hieman hiutalesuolaa lihan päälle.

 

Kastike
Laita voi pieneen kattilaan tai kuumuuden kestävään kulhoon ja aseta astia grilliin hiilloksen reunalle. Peitä astia ylösalaisin käännetyllä isommalla astialla siten, että savu pääsee astioiden välisestä raosta antamaan voille makua. Voit heittää hiilloksen päälle mausteyrttejä tai savustuslastuja, jos haluat voihin vahvemman savuaromin. Lämmitä voita, kunnes hera erottuu rasvasta ja voi saa savun makua.

Kaada valkoviinietikka ja hienonnettu salottisipuli kasariin ja keitä, kunnes etikka on haihtunut. Lisää 0,5 dl kylmää vettä ja munankeltuaiset ja vatkaa miedolla lämmöllä, kunnes kastikkeen koostumus muistuttaa lämmintä, ilmavaa munatotia. Vispaa joukkoon kirkastettu voi, joka ei saa olla liian kuumaa. Lisää voita vähän kerrallaan niin, että se ehtii sekoittua kunnolla kastikkeeseen. Mausta suolalla, vastajauhetulla mustapippurilla ja sitruunamehulla. Kääntele hienonnettu meirami kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. Valmista kastike mahdollisimman lähellä tarjoilua ja pidä se lämpimänä.

 

Kasvikset
Laita sipulit grilliin hiilloksen reunalle. Voit myös kääriä sipulit kaksinkertaiseen folioon ja asettaa ne suoraan hiilloksen päälle. Anna sipulien kypsyä grillissä vähintään 30 minuuttia, mieluiten samaan aikaan kastikkeeseen tulevan savuvoin kanssa.

Ota hieman kastikkeeseen varattua voita. Kääntele kaikki valkoiset parsat ja 16 vihreää parsaa voissa ja mausta ne suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

Höylää loput vihreät parsat kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi ja laita ne kylmään veteen odottamaan käyttöä. Kun liha on grillattu ensimmäisen kerran, grillaa kokonaiset parsat kummaltakin puolelta pehmeiksi maun mukaan. Kuori pehmenneet sipulit varovasti ja leikkaa ohuiksi veneiksi. Anna jäähtyä hieman ja yhdistä sitten sipuliveneet, raa’at parsasiivut ja persilja varovasti käännellen. Lisää oliiviöljy, sitruunamehu ja vastajauhettu pippuri.

 

Tarjoilu
Pidä lautaset ja kastike lämpiminä Everduren HUB ll -grillin lämpökaapissa, kunnes ruoka on valmista pleittaukseen. Asettele lämpimille lautasille grillatut parsat ja niiden päälle lihanpalat. Annostele sipuli-parsasalaatti lihan päälle ja tarjoile ateria kastikkeen kanssa.