menu

Grillatut äyriäiset

Hub grilling Seafood

Advanced

4 annoksia

Ainekset

Ravunkoivet

  • 10 g sitruunatimjamin lehtiäd
  • 10 g rosmariinia
  • 2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja puristettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl suolaa
  • 8 ravunkoipea
  • Vastajauhettua mustapippuria

Mustekalat

  • 4 mustekalan lonkeroa puhdistettuina
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rosmariininoksaa
  • 2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
  • Sitruunankuorta

Simpukat

  • 1 rkl viinirypäleensiemenöljyä
  • 1 salottisipuli kuorittuna ja viipaloituna ohuiksi siivuiksi
  • 1 valkosipulinkynttä kuorittuna ja puristettuna
  • 250 g tuoreita simpukoita puhdistettuina
  • 50 g kuivaa vermouthia
  • 50 g kuivaa valkoviiniä
  • 2 basilikanoksaa
  • Yhden sitruunan mehu
  • Sitruunankuorta

Simpukkaemulsio

  • 80 g simpukoita
  • 20 g pastöroitua munankeltuaista
  • 120 g kasviöljyä
  • Yhden sitruunan mehu
  • Sitruunankuori raastettuna

BBQ-mustekalakastike

  • 25 g mustekalan mustetta
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1 tl sitruunankuorta raastettuna
  • 1 rkl oliiviöljyä

Sitruuna-yrttimajoneesi

  • 150 g majoneesia
  • 10 g persiljaa
  • 10 g purjosipulia
  • Yhden sitruunan mehu
  • Sitruunankuori raastettuna

Tomaattihöyste

  • 16 kirsikkatomaattia
  • 3 tl oliiviöljyä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl Worcesterkastiketta
  • Suolaa
  • Tabascokastiketta maun mukaan

Gini-selleri-kurkkuhöyste

  • 1 kurkku
  • 1 rkl giniä
  • 1 tl sellerisuolaa
  • Vastajauhettua mustapippuria

Minimaissihöyste

  • 16 minimaissia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • Suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Resepti

Ravunkoivet
Kaada isoon kattilaan 1,5 litraa vettä ja lisää kaikki muut ainekset paitsi ravunkoivet. Mausta runsaalla vastajauhetulla mustapippurilla. Kiehauta vesi ja lisää ravunkoivet. Nosta kattila lämmöltä heti kun vesi alkaa taas kiehua ravunkoipien lisäämisen jälkeen. Anna ravunkoipien kypsyä kuumassa vedessä 12 minuuttia. Nosta ravunkoivet kulhoon ja kaada vesi pois. Laita ravunkoivet kulhossaan jäähtymään isompaan kulhoon, jossa on jäävettä. Kun ravunkoivet ovat jäähtyneet, siirrä ne jääkaappiin. Riko kuoret äyriäissaksilla tai ison veitsen lappeella. Kuori ravunkoivet kokonaan. Peitä astia ja säilytä jääkaapissa muiden valmistelujen ajan.

Mustekalat
Leikkaa puhdistetut mustekalan lonkerot auki niin, että tuloksena on litteä ”filee”. Huuhtele lonkerot kylmällä vedellä mahdollisen hiekan poistamiseksi ja taputtele kuivaksi. Leikkaa terävällä veitsellä lihan pintaan ristikkäiset viillot. Laita lonkerot kulhoon ja lisää muut ainekset. Käsin sekoittamalla saat marinadin leviämään parhaiten. Peitä astia ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Simpukat
Kuumenna viinirypäleensiemenöljy keskilämmöllä ja kuullota salottisipuleita ja valkosipuleita varovasti 2 minuuttia. Lisää simpukat, vermouth ja valkoviini. Laita kansi päälle. Höyrytä simpukoita 3–4 minuuttia ja ravista kattilaa varovasti. Ota kattila lämmöltä ja anna kannen olla päällä vielä 30 sekuntia. Heitä pois kaikki simpukat, joiden kuori ei ole auennut, ja siivilöi neste astiaan. Älä heitä simpukkalientä pois! Jäähdytä simpukat nopeasti kulhossa jäähauteessa. Laita jäähtyneet simpukat jääkaappiin. Sekoita basilika, sitruunamehu ja sitruunankuori simpukkaliemeen. Anna liemen maustua ja jäähtyä kokonaan ja siivilöi neste.

Simpukkaemulsio
Sekoita sauvasekoittimella 80 g simpukkalientä ja munankeltuainen. Lisää öljy hitaasti norona, kunnes seos sakeutuu emulsioksi. Mausta sitruunamehulla ja sitruunankuorella. Peitä astia ja säilytä jääkaapissa muiden valmistelujen ajan.

BBQ-kastike
Sekoita kaikki ainekset hyvin. Peitä astia ja siirrä sivuun.

Sitruuna-yrttimajoneesi
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi yrtit hyvin. Hienonna yrtit karkeasti ja sekoita ne majoneesiin vasta juuri ennen tarjoilua.

Tomaattihöyste
Blancheeraa tomaatteja kiehuvassa vedessä 20 sekuntia. Nosta tomaatit vedestä esimerkiksi reikäkauhalla. Anna jäähtyä jäähauteessa. Kuori tomaatit varovasti. Yhdistä kuoritut tomaatit ja muut ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Peitä astia ja anna tomaattien marinoitua jääkaapissa väh. 4 tuntia. Työnnä tomaatit vartaisiin juuri ennen tarjoilua.

Gini-selleri-kurkkuhöyste
Leikkaa kurkku puoliksi ja poista päät. Leikkaa kumpikin puolikas uudelleen puoliksi, tällä kertaa pitkittäin. Leikkaa kukin neljännes edelleen neljään osaan niin, että tuloksena on 16 kurkkutankoa. Asettele kurkkutangot tarjoilulautaselle ja pirskota gini niiden päälle. Mausta sellerisuolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Peitä lautanen ja anna kurkkujen maustua jääkaapissa väh. 4 tuntia.

Minimaissihöyste
Liota pieniä puuvartaita vedessä muutaman minuutin ajan ja työnnä ne maissien pohjasta sisään pituussuunnassa. Pirskota hieman oliiviöljyä maissien päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä maissit sivuun, kunnes olet valmis grillaamaan.

Valmistus
Sytytä grilli. Lorauta hieman oliiviöljyä ravunkoiville ja mustekalan lonkeroille ja mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.
Kun hiillos on valmis ja hehkuu valkoisena, nostele ravunkoivet ja lonkerot grilliin (mustekala leikkauspinta alaspäin). Grillaa 2 minuuttia ja käännä. Kun mustekala on kiertynyt rullalle, grillaa vielä 30 sekuntia. Nosta sitten lonkerot grillistä. Grillaa ravunkoipia n. 4 minuuttia. Mausta lonkerot ja ravunkoivet sitruunamehulla ja laita ne grillin alla olevaan lämpimänäpitokaappiin (jos grillissäsi on sellainen). Grillaa simpukat ja minimaissit.
Aseta simpukat grilliin auki oleva puoli alaspäin. Kuori estää simpukan lihaa koskettamasta kuumaa ritilää. Ripottele savustuslastuja hiillokselle simpukoiden alle ja grillaa 1–2 minuuttia. Laita simpukat lämpimänäpitokaappiin.

Tarjoilu
Sivele mustekalan lonkerot BBQ-kastikkeella, leikkaa kukin lonkero 3 osaan ja pistä hammastikku kunkin palasen läpi. Pirskota hieman simpukkaemulsiota simpukoiden päälle.

Asettele ravunkoivet, mustekalan lonkerot ja simpukat vadille, jossa on riittävästi tilaa myös sitruuna-yrttimajoneesille, tomaateille, minimaissille ja kurkkutangoille.